Interview Niels

Souschef

Met wie hebben wij het genoegen?
Mijn naam is Niels (36 jaar) en ik ben werkzaam als sous-chef bij Hotel Schiphol A4.

Hoe ben je in je huidige functie terecht gekomen?
Toen ik jong was had ik altijd de ambitie om door te kunnen groeien tot een volwaardige kok in een
leidinggevende functie. Ik ben begonnen als vakantie medewerker. Daarna kon ik bij Hotel Schiphol stage lopen via de middelbare school, want daar volgde ik de opleiding consumptieve techniek. Toen ik naar de koksschool ging ben ik er begonnen als leerling. Ik ben enkele jaren weggeweest bij Hotel Schiphol, want ik wilde meerdere bedrijven van de binnenkant bekijken. Daarna ben ik terug bij het Van der Valk nest gekomen, waar ik als zelfstandig kok ben begonnen. Hiervan uit ben ik doorgegroeid naar junior sous-chef wat uiteindelijk sous-chef is geworden.

Omschrijf eens een werkdag…
Ten eerste als ik binnen kom dan groet ik iedereen die ik tegenkom. Ik ben vaak ruim op tijd aanwezig, voordat ik moet gaan werken om 12 uur. Ik ga voor me zelf eerst bekijken wat er allemaal moet gebeuren die dag aan de hand van de daglijsten, hotelbezetting en communicatie met mijn collega’s die eerder aanwezig zijn. Vanaf dat moment schat ik in welke collega’s ik aan bepaalde parties kan neerzetten. Elke dag bij ons is verschillend dus je moet gelijk alert zijn als om 12 uur de lunch begint. Na de lunch gaan wij mise & place zetten voor het diner. Tussendoor houden wij ook rekening met de volgende dag dus daar wordt na gekeken of er bijvoorbeeld producten uit diepvries gehaald moeten worden, zodat het voor de andere dag ontdooid is. Voor dat het diner begint doen we meestal de bestellingen voor de volgende dag. Tijdens het diner loop ik meestal overal tussendoor en help ik mijn collega’s waar nodig is. Ook stuur ik mijn collega’s aan als het er toe doet. Als het diner voorbij is bekijk je of de mogelijkheid bestaat om collega’s naar huis te sturen die vroeg waren begonnen en daarna volg ik zelf.

Waarom werk je bij Hotel Schiphol A4?
Mijn broer Björn, die tevens ook werkt bij Hotel Schiphol A4 als sous-chef, nam mij mee op 2e
kerstdag in 1998. Vanaf dat moment ging er een wereld voor mij open. Ik dacht: “wauw wat een groot hotel” en ik zag mijzelf hier wel werken. Uiteindelijk is dat hotel alleen maar groter geworden en werk ik met passie en trots voor dit enorme bedrijf. Want ik hou van keihard werken en ik vind het geweldig om te rennen en te vliegen.

Wat is het leukste herinnering bij Hotel Schiphol A4?
Ik heb in al die jaren zoveel moois mee gemaakt. Zowel in mijn begin jaren als de afgelopen tijd.
Dus dat is moeilijk om te kiezen. Van grote luxe partijen tot aan sportevenementen. Maar wat mij vooral bij blijft is dat we in een vast team werken die al heel wat jaren bij en met elkaar zijn.
We hebben onderling heel veel lol met elkaar en we gaan voor elkaar door het vuur. Ik vind dat heel belangrijk en zeer leuk zodat je met veel lol op je werk komt.

Wat is je grootste blunder?
Mijn grootste blunder zou ik 1 2 3 niet weten, we maken allemaal wel eens fouten en daar leer je
van. Ik zie het niet als een grote blunder maar ik heb wel eens tijdens het bestellen gehad dat ik vijftien bossen peterselie wilden bestellen, maar ik had het niet goed gelezen en ik bestelde vijftien kratjes. Dat soort dingen gebeuren wel eens. Maar als je dat dan de andere dag ziet binnen komen, dan krap je wel even achter je oren.

Wat merk je van het familiegevoel?
Wat ik merk van het familie gevoel is dat er altijd wel iemand aanwezig is van familie Van der Valk.
De kinderen zijn van mijn leeftijd en ik ben ook met hun in het bedrijf opgegroeid. Ik ken hun al jaren.
We zijn allemaal één grote familie en collega’s van elkaar. De familie staat altijd voor je klaar als het nodig is. In de keuken vind ik ook dat je dat goed merkt. Het vaste team staat altijd klaar voor je, je bent familie en dat komt omdat je iedereen al zo lang kent.

Wat moet iedereen weten over Hotel Schiphol A4?
Dat het een super mooi groot hotel is en alleen nog maar aan het groeien is. Als je eenmaal op je plek zit en naar je zin hebt is het lastig om er weg te gaan. Want je bent een part of the company. We bieden elke gast evenveel service. Hoe groot je ook bent.

Wat denk je dat werken bij Valk nog leuker kan maken?
Werken bij van der Valk kan het voor iedereen leuker maken als je passie hebt voor je vak, bereidt bent om hard te werken en leergierig bent. Wat ik heel erg mooi vindt is dat er op dit moment een super de luxe nieuw stuk hotel bij gebouwd wordt. Daarnaast komt er ook een nieuw restaurant met een geweldig live and cooking buffet. Wat is er nu mooier om straks daar te mogen werken, in één van de grootste hotels van Nederland.

Wat betekent service voor jou?
Service betekent voor mij heel veel. Als ik bijvoorbeeld een mooi stuk tournedos staat te bakken
voor een gast, dan schenk ik er zoveel mogelijk liefde en passie aan. Ik zorg dat het perfect gebakken en heerlijk op smaak is. De volgende tournedos zou ik op precies dezelfde manier bereiden als de vorige en de ander twintig die volgen. Elke gast verdient de juiste behandeling. Ik vind dat wij een betalende gast een onvergetelijke dag moet geven.

Waarom pas je in dit bedrijf?
Ik ben flexibel, niet te beroerd om een stapje harder te werken en ik vind het geweldig om in een groot team te werken. Er werken heel veel leuke mensen.

Lees hier meer interviews over jou toekomstige collega’s